HistoryLab

'Powered by the Regionaal Archief Alkmaar'

Anigif: afbeeldingen komen tot leven

kaasmarkt

Vaak zie je ze voorbij komen op internet: kleine bewegende plaatjes. Soms een dansende banaan, een heel kort filmpje of een kalkoen op een skateboard. Kijk hier maar eens. Maar hoe maak je nou dit soort kleine animaties en welke bronnen gebruik je daar voor?

Anigifs
Die gekke bewegende plaatjes worden animated gifs genoemd, ‘anigif’ in kort. De ‘gif’ staat voor de bestandsindeling (net zoals .jpg of .tiff). En animated zegt het al, het beweegt. Meer over het Graphics Interchange Format (gif) is hier te vinden. Het mooie van een gif-bestand is dat het de mogelijkheid heeft om verschillende beelden achter elkaar te plaatsen in datzelfde bestand. Een anigif kan je makkelijk zelf maken met bijvoorbeeld www.giphy.comwww.gifmaker.me of een van deze 18 andere gratis tools. Giphy heeft ook verschillende online tools om je gif op te leuken. Als je het fotobewerkingsprogramma Photoshop of Photoshop Elements hebt kan je ook d.m.v. iets van elkaar verschillende lagen een beweging simuleren. Je slaat dan (optie Opslaan voor Web) je afbeelding met losse lagen op als gif-bestand en kiest voor optie animeren. Kies daarna hoe snel de frames elkaar afwisselen (framevertraging). Bekijk hier een filmpje over het maken van een bewegende gif in Photoshop Elements. Meer algemene tips over het maken van anigifs, kijk dan eens hier (Engels).

photoshop

Voorbeeld van hoe je een gif met animatie opslaat in Photoshop Elements

Bronnen
Voor het maken van geanimeerde plaatjes heb je een basisbestand nodig. Je kan hiervoor foto’s, kaarten, tekeningen, schilderijen, videobestanden etc. gebruiken. Zorg er wel voor dat er op de afbeelding die je gebruik geen auteursrechten meer zitten of dat je toestemming hebt om hem te gebruiken. Een goede plek om afbeeldingen te vinden zijn de albums van het Regionaal Archief Alkmaar op Flickr Commons.

Veel voorbeelden van anigifs uit culturele bronnen zijn hier te vinden. Als je eenmaal iets gemaakt hebt dat substantieel afwijkt van het origineel, bedenk dan wat voor gebruikerslicentie je er aan wilt hangen. Lees daar meer over op de website van Creative Commons.

victorientje-verkleind verhuell

via GIPHY (bron: YouTube kanaal van het Regionaal Archief Alkmaar)

1 reactie

  1. Rond 2002 veel mee gespeeld op m’n html-website. Kon toen met de gratis proefversie van CoralDraw die ik eerder bij Windows98 kreeg en ook ged op XP werkte. Ik deed het echter iets anders. Bij de methode hierboven wordt de complete foto per frame vervangen. Dat vreet data (Victorientje bijna 3 MB) terwijl de kleuren beperkt zijn tot 256 schakeringen. Ik gebruikte een tabel met achtergrondfoto in jpg (veel meer kleuren) en plaatste daarvoor alleen het bewegende deel (in dit geval de vleugels) in een doorzichtige animate gif. Resultaat hooguit 0,2 MB en een frissere foto. Is echter wel omslachtiger en anderen kunnen het lastiger overnemen. Daarbij heeft iedereen snel internet en merk je het niet meer als een afbeelding groot is qua data.

    Overigens gebruikte ik doorgaans ook ‘onmouseover’ zodat de animatie pas begon als je de muis er boven houdt. Animaties of youtubefilmpje die direct starten zijn voor mij net zo irritant als bewegende reclames die direct starten. Ik word al afgeleid door het beweegende plaatje voor de URL. Die schuif ik dus uit beeld om de rest te kunnen lezen.

    Spelen met dit soort dingen is wel leuk, je kunt zo ook mooi laten zien hoe iets werkt zoals het staalprocess dat ik in 2002 maakte.
    https://ximaar.files.wordpress.com/2016/11/proc.gif

Reacties zijn gesloten.

© 2019 HistoryLab

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑