In Alkmaar staat een bunker van het type 616 (Grosschaltstelle, Bau Nr. 616)  aan de Kennemerstraatweg / Harddraverslaan, gebouwd ca. 1943. Velen kennen hem alleen als betonnen kolos verscholen tussen de bosjes (bekijk hier foto’s van de binnenkant).  Deze bunker diende voor de reparatie en onderhoud van de Duitse telefoonlijnen en -verbindingen in en rond Alkmaar. Ook was het een centraal punt waar alle telefoonlijnen uit de hele omgeving samenkwamen. Binnen konden zes soldaten verblijven. Er was een centrale ruimte voor o.a. bedden, tafel met stoelen, verwarming en koolstoffilter. De centrale ruimte was ook de plek waar de telefoonlijnen binnen kwamen. Er was een ontsnappingsluik naar de ernaast gelegen opslagruimte. Opvallend detail is de nog steeds aanwezige afsluitbare opening voor de periscoop waarmee men vanaf binnen de directe omgeving kon bekijken.

Op het dak was een een Tubrok (observatiepost) aanwezig. De buitenkant van de bunker was bekleed met rode stenen en nep ramen zodat het een echt huis leek. De ramen waren waarschijnlijk beschilderd met gordijntjes en/of bloemen. Geruchten gaan dat op het dak een vijver geschilderd was. De hoofdingang was afgesloten met een hek en er waren twee schietgaten aanwezig waarmee de ingang verdedigd kon worden. Meerdere druk- en gasdichte deuren beschermen de manschappen die binnen zaten.

Dankzij onderzoek in o.a. het Regionaal Archief Alkmaar en het combineren van schillende bronnen heeft men nu een reconstructie kunnen maken van de bunker ten tijde van de bezetting. De reconstructie is gemaakt in het programma Sketchup, waarvan de basisversie gratis is.

 

Bunkertekening

Bron: bunkerarchief van het Nationaal Archief