Flickr Commons
Enkele collecties van het Regionaal Archief Alkmaar zijn ook te vinden op de website van Flickr Commons. Er zijn daar inmiddels bijna 1200 afbeeldingen (foto’s, kaarten, prenten etc.) te vinden in verschillende albums die vallen in het publieke domein. De beelden mogen zonder toestemming van het archief gebruikt worden voor commerciële en niet-commerciële doeleinden. Bekijk hier de verschillende albums. Het Regionaal Archief Alkmaar heeft ook nog een algemeen Flickr-account, hier staan de beelden onder een CC-BY licentie.

Flickr

Wikimedia Commons
Op deze website is een een selectie van beelden te vinden uit de beeldencollectie van het archief. Deze vallen ook in het publieke domein en hebben geen rechtenrestricties en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. Een overzicht van beelden op Wikimedia is hier te vinden.

API
Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een speciale API (Application Programming Interface) beschikbaar waarmee je toegang kan krijgen tot enkele van haar publieke domein beeldcollecties. Lees hier meer over wat een API is. Er zijn op dit moment vier collecties beschikbaar via de API van het Archief:

Bovenstaande collecties (behalve glasplaatnegatieven Den Helder) zijn ook verkrijgbaar via de API van Open Cultuur Data.

Wie gebruikt deze data ook: